Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Wat wordt de Nederlandse Treehugger.com?

 

Het Amerikaanse blog over duurzaamheid Treehugger.com is een fenomeen in Amerika. Treehugger wil de massa verslaafd maken aan duurzaamheid is daar hard naar op weg. Met 3,5 miljoen unieke bezoekers per maand, 60.000 volgers op Twitter, 40 vaste schrijvers en minimaal 35 blogs per dag is Treehugger dé Amerikaanse autoriteit op duurzaam gebied. Alles over duurzaamheid zit hier onder één dak; van Food & Health tot Culture & Beauty en van Cars & Transportation tot Business & Politics.

Logo Treehugger

Heeft Nederland ook zo’n allesomvattende website? Die One-stop shop waar de bewuste consument terecht kan voor alles wat hij/zij wil weten over duurzaamheid. Een zoektocht op Google leverde honderden Nederlandse websites op… Wij zagen door de bomen het bos niet meer. Op onze ‘#durftevragen tweet’ naar duurzame blogs kwamen nog meer tips binnen. Ons lijstje met interessante groene en duurzame blogs en websites werd langer en langer, zonder dat wij die ene One-stop shop vonden. Welke wordt de Nederlandse Treehugger?

Overzicht

Met onderstaand overzicht hopen we de bewuste consument te helpen die ook door de bomen het bos niet meer kan zien:

Nieuws en vacatures

Voor duurzaam nieuws ga je naar Duurzaam Nieuws, DuurzaamVandaag of OneWorld. Op die laatste website vind je ook alle actuele vacatures van banen in de internationale samenwerking en op duurzaam gebied. Nog meer vacatures vind je op Duurzame Vacaturebank.

Duurzame gidsen

Wil je meer informatie over waar je moet zijn voor duurzame producten of diensten dan kun je terecht op Sofie (een gids naar een eerlijk leven in stijl), Soeco of Allesduurzaam.nl, een overzicht van eco webshops is te vinden op EcoGoodies en voor een overzicht van groene vakantieadressen kijk je op Green leave.

Blogs

Over een duurzame levensstijl wordt veel geblogd. Maar zoals bij zoveel blogs worden de meeste niet meer geüpdate. Voor blogs over duurzaam en groen die het wel doen, kun je terecht bij hetkanWel over een groener en eerlijker leven, ikleefgroen.nl met praktische tips over en een opsomming van producten waarmee energie of het milieu bespaard kan worden, Expeditie duurzaam over de balans tussen people, planet & profit, Duurzaamheidskompas met informatie over de laatste ontwikkelingen en trends met betrekking tot een duurzame levensstijl of de blog van EverthingAntonie die een Treehugger miste en daarom een blog opzette waar hij korte posts en vooral filmpjes publiceert.

Magazines

Dan is er nog een aantal online magazines over een duurzame levensstijl die soms ook in hard copy te verkrijgen zijn zoals De Betere Wereld voor iedereen die ‘groen’ en ‘duurzaam’ wil zijn zonder daarbij te hoeven inleveren, Green.2 voor iedereen die bewust en modern wil leven, Ode Magazine over mensen en ideeën die de wereld veranderen, Duurzame Student met info over wat studenten kunnen met duurzame ontwikkeling op het gebied van studie & werk en lifestyle.

Niche websites

En dan zijn er nog de websites die berichten over duurzame, eerlijke en groene ontwikkelingen binnen een bepaalde niche, zoals duurzaam bouwen, wonen en leven op Duurzaam Thuis, duurzaam werken op Duurzaam kantoor, duurzame babykleding op Growing up Green, duurzame mode op Hiphonest; en hippe verantwoorde producten op Hip en groen.

We zijn vast nog leuke websites vergeten. Heb je een goede tip? Laat het ons weten!

Related Posts

14 Comments

 1. Posted 02/09/2010 at 11:47 | Permalink

  Voor bedrijven en MVO is http://www.duurzaam-ondernemen.nl natuurlijk de bron voor actualiteit!

 2. Posted 02/09/2010 at 11:54 | Permalink

  WatMooi de grootste online winkel op het gebied van verantwoorde mode.

 3. Posted 02/09/2010 at 13:46 | Permalink

  Kijk eens op http://www.ecoplaats.nl Net begonnen, met als ambitie alles van duurzame mode tot duurzame mobiliteit te coveren.

 4. Posted 02/09/2010 at 15:05 | Permalink

  Voor iedereen die (binnenkort) ook echt iets wil doen voor een betere, duurzamere, eerlijkere wereld; over een paar weken wordt http://www.ikkominactie.nl gelanceerd.

  Een klein voorproefje is alvast te vinden op http://www.facebook.com/ikkominactie

 5. Posted 02/09/2010 at 17:03 | Permalink

  Op mijn blog vertel ik over mijn zoektocht naar makkelijke manieren om EcoFabulous te leven. Niet altijd makkelijk, maar wel heel leuk! -> greenandthecities.wordpress.com

 6. Posted 02/09/2010 at 20:48 | Permalink

  Er is inderdaad nog wel wat toe te voegen
  Gezien d eomvang van de engelse lezersmarkt zal er niet zo snel een nederlandse treehugger ontstaan met 40 betaalde schrijvers.
  Nederlanders doen veel vrijwilligers werk.

  Zonnestroom http://www.polderpv.nl
  Duurzame hulp van een vertrouwde buurman http://www.duurzameburen.nl
  Windenergieblog van een maatschappijbewust ingenieur http://guldenlijn.vkblog.nl
  Het Windparken Wiki voor de eigen regionale windpark http://www.guldenlijn.n/windparken/mwiki

  Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) http://www.duurzameenergie.org

 7. Posted 02/09/2010 at 22:08 | Permalink

  Hi, voor ondernemende mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, is er de Green Challenge blog: http://www.greenchallengeblog.com.

  In het Engels en internationaal georienteerd, maar in Nederland gestart.

 8. Posted 02/09/2010 at 22:34 | Permalink

  Heel erg bedankt voor voor de vermelding van Duurzaam Kantoor. Ik ben blij dat jullie mijn blog noemen. Treehugger is een oude favoriet van me. Ik kan niet in hun schaduw staan, maar zou graag die kant op gaan!

 9. Posted 06/09/2010 at 14:03 | Permalink

  Wat een ontzettend leuke en zinvolle blog! Mag ik site http://www.stoerevrouwen.nl en http://www.stoerespionnes.nl nog onder de aandacht brengen? Voor jonge en stoere vrouwen met als motto: verbeter de wereld: ga shoppen!.

  En mischien als toekomstige treehugger: http://www.nudge.nl

  Groeten
  Teresa

 10. Posted 06/09/2010 at 16:47 | Permalink

  @allemaal, bedankt voor alle mooie tips! We kunnen niet meer ontkennen dat duurzaamheid leeft in Nederland! Nu nog een mooie overkoepelende en volledige website en ook de minder geïnformeerde consument kan zijn zoektocht naar info over duurzaamheid wat meer gestructureerd beginnen.

 11. Posted 09/09/2010 at 17:48 | Permalink

  Earth matters (zie hier onze missie) is net een maand live en heeft nu al een kleine 25.000 bezoekers per maand en er zijn inmiddels meer dan 2.000 artikelen, 1.000 links, 120 rss feeds, 300 quotes door 7 auteurs en 7 redacteuren geplaatst.

  Geen gek begin als Nederlandse Treehugger:

  http://www.earth-matters.nl

 12. Posted 11/09/2010 at 00:13 | Permalink

  Een van de grootste echte bewegingen (los van het internet) is de omslag met hun ZOZ tijdschrift. Duurzaam tot op het bot, heel veel activiteiten, ondersteunen o.a. Transition Towns, noem maar op. Wellicht online niet de meest geweldige presentatie, het tijdschrift is een weerslag van hun activiteiten en daar spettert de doorleefdheid vanaf. Mag in dit rijtje echt niet ontbreken:
  http://www.omslag.nl

 13. Posted 29/08/2011 at 11:49 | Permalink

  In reactie op mijn oude post –> mijn blog is nu ook in het Nederlands te lezen: GreenandtheCitiesNL.wordpress.com

 14. Sander
  Posted 20/09/2011 at 16:59 | Permalink

  Ik ben nu 56 jaar en volg al minstens 25 jaar het “alternatieve” nieuws.
  Tot ongeveer vorig jaar zijn het voornamelijk sites als Niburu en Star People geweest die ik volgde.
  Maar toen kwam ik Earth Matters tegen.
  heerlijke site, het heeft echt alles wat je zou willen weten op gebied van duurzaam en alternatief nieuws.
  Ik heb het al aan iedereen die ik ken door gestuurd.
  Ik raad iedereen aan om er ook eens te kijken.

  http://www.earth-matters.nl