Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Biersector in t zonnetje

Lees ook het persbericht: Grolsch en Gulpener meest milieuvriendelijke bieren.

Toen in het voorjaar de zon flink op onze huid brandde, kreeg ons team plots erge dorst. Tijd voor een biertje, dachten wij. Maar welk bier kunnen we met een gerust hart drinken? Reden voor ons om een nieuwe sector te ranken! Hierin gesteund door onze trouwe tweeps, presenteren wij nu de uitslag.

Een 10 voor transparantie
Alle 10 biermerken die we hebben onderzocht, publiceren jaarlijks een duurzaamheidsverslag op hun websites. Dit is een duidelijk verschil met andere sectoren die wij inmiddels onder de loep hebben genomen. De verslagen zijn helder en specifiek (zo was het rapport van Bavaria werkelijk een plezier om te lezen!) en rapporteren forse verbeteringen. Zo verminderde Grolsch de CO2-uitstoot per gebrouwen biertje met bijna 30% in de afgelopen twee jaar. Voor Jupiler, Dommelsch en Hertog Jan is het gemiddeld waterverbruik per biertje in de afgelopen twee jaar met bijna 20% verminderd.

Toch nog verbeterpunten
Ondanks dit optimisme, zijn er ook verbeterpunten. In de sector ontbreken duidelijke doelstellingen voor het verminderen van de absolute uitstoot van broeikasgassen. Ook laten de meeste brouwerijen geen concreet beleid en resultaten zien op het gebied van het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen – met Gulpener en Grolsch als enige uitzondering. Hierdoor verdient de sector nog geen volledig groene stempel.

Heineken blijft achter
Heineken, met onder zijn hoede ook de merken Amstel en Brand, heeft duidelijke ambities om het energie- en waterverbruik terug de dringen, en is daarin ook redelijk succesvol. Maar op geen enkel onderdeel is de marktleider de beste. Dit kom mede doordat Heineken als merk internationaal verkocht en geproduceerd wordt, ook in gebieden waar minder efficient wordt gewerkt. Hierdoor vallen Heineken, Amstel en Brand bier in onze ranking buiten de top van duurzame biertjes.

Biertip van de week
Welk bier wel drinken? Onze top 3: Grolsch, Gulpener en Bavaria. Bij het maken van een Grolsch biertje is de uitstoot van CO2 het kleinst. Gulpener onderscheidt zich met het gebruik van uitsluitend milieuvriendelijk geteelde granen die uit de directe omgeving van de Limburgse brouwerij komen. Nummer 3 op de ranglijst, Bavaria, is het zuinigst met water. Hopelijk laat de zon zich na deze herfstige zomer nog even zien. Daar past een duurzaam biertje bij!

Related Posts

8 Comments

 1. Jeroen
  Posted 25/08/2011 at 18:21 | Permalink

  Ik vraag me af of bij de afwegingen van Gulpener er ook mee rekening is gehouden dat er klimaatneutraal geproduceert wordt (Hier/klimaatneutraal)

 2. Lineke
  Posted 25/08/2011 at 20:03 | Permalink

  Blijft toch raar dat niet Gulpener op 1 staat.. Zij hebben een bier dat gecertificeerd ecologisch is (Limburgs Land) en dat heb ik van Grolsch niet gezien.. En Gulpener haalt haar grondstoffen lokaal… Lijkt me toch een stuk duurzamer.. Hoe dan ook, gevoelsmatig klopt de lijst niet helemaal..

 3. Niels
  Posted 26/08/2011 at 07:55 | Permalink

  @Jeroen: Dat geldt alleen voor ‘Limburgs Land’, niet voor de overige biersoorten van Gulpener.

  @Lineke: Gulpener behaalt op grondstoffengebruik inderdaad de volle score, maar is minder efficient met energie en water dan andere merken.

  Lees verder in het score rapport: http://www.rankabrand.nl/gulpener

 4. Johannes
  Posted 26/08/2011 at 11:46 | Permalink

  Bavaria waarschijnlijk omdat het alleen lokaal gedronken wordt:-)

 5. peter
  Posted 26/08/2011 at 20:35 | Permalink

  Misschien helpt ‘t dat de hoofdaandeelhouder van Grolsch de familie De Groen is/was? 😉
  Bovendien heeft Grolsch een groot aandeel in Gulpener en komen volgens mij sommige speciale Grolsch-biertjes uit Gulpen.

 6. Rea
  Posted 30/08/2011 at 10:09 | Permalink

  Ik ben wel benieuwd bij dit soort rankings tot in hoeverre de CO2-uitstoot-vermindering afhankelijk is van inkoop van CO2-reductie CO2-compenserende partijen. (Ofwel: tot in hoeverre gaat het om échte CO2 uitstoot-reductie op de eigen productie-lijn)

 7. Posted 01/09/2011 at 11:09 | Permalink

  @rea Geen enkel biermerk rapporteert klimaatcompensatie als middel om de foorprint te drukken. Wel o.a. verbeteren efficientie, en afvangen biogas uit het afvalwater.

 8. Vakantie limburg
  Posted 02/01/2012 at 18:39 | Permalink

  Ik denk toch dat ik voor de Gulpener ga. Grolsch ook wel lekker maar toch… dat Limburge, dat is net beetje extra wat het bier goed maakt en dat proef je.

One Trackback