Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Kinderen voor kinderen met Nutella

Hoe gaat het met Zara, het nu 10-jarige Turkse meisje uit de EenVandaag uitzending van vorig jaar? Het meisje dat niet naar school ging omdat ze 11 uur per dag hazelnoten moest plukken? Voor Zara begint de dag dus nog steeds niet zo goed met Nutella, want ook dit jaar werkte ze zich weer het leplazarus tussen de hazelaars. Tip: steun de campagne Stop Kinderarbeid om kinderen als Zara te helpen, en stuur Nutella een mail via onze site.

Een jaar later
Filmmaker Mehmet Ülger zocht Zara weer op na de spraakmakende EenVandaag reportage. Maar ook dit jaar reisde Zara met haar broertjes, ouders en een oud tentzeil naar de bossen ver van huis om hazelnoten te plukken. Wel zijn er nu, een jaar later, betere voorzieningen in de tentenkampen, zoals speeltoestellen en sanitair. Maar kleine Zara werkt nog steeds lange dagen voor onze nootjes.

Miljoenen kinderen
Wereldwijd zijn er meer dan 215 miljoen kindarbeiders. Ze kunnen vanwege geldgebrek niet naar school, maar werken in de huishouding, op het land en in de bossen. Sommige kinderen werken zelfs op extreem gevaarlijke plekken, zoals mijnen. Jaarlijks verongelukken 22.000 kinderen tijdens het werk.

Geen noodzakelijk kwaad
Armoede is het meest gehoorde argument waarom al die miljoenen kinderen werken. Hun ouders of zijzelf hebben het inkomen nodig om te overleven. Maar anders dan je misschien zou verwachten, is het uitbannen van kinderarbeid juist goed voor het hele gezin. Zo blijkt uit onderzoek van FNV Mondiaal en de Landelijke India Werkgroep. Kinderen die naar school zijn gegaan hebben meer kansen en mogelijkheden om uit de armoedespiraal te komen. En volwassenen kunnen hogere lonen krijgen voor hun werk, als ze niet meer hoeven te concurreren met lage kinderlonen.

Hazelnoten zonder kinderhandjes?
Turkije is goed voor 75% van de wereldwijde hazelnootindustrie. Ferrero, van Nutella, is naar eigen zeggen een van de grootste afnemers van hazelnoten wereldwijd. Na de ophef vorig jaar heeft het bedrijf een afspraak op papier gemaakt met zijn Turkse leveranciers, waaronder: “het vermijden van alle vormen van kinderarbeid”. In het verhaal van Zara zien we de effecten hiervan nog niet terug. Nu dus van papier naar praktijk met Nutella!

Actie!
1. Sluit je op Twitter aan bij @stopchildlabour of via Facebook
2. Stuur een email naar Nutella met jouw eigen boodschap. Zie het instructie plaatje hieronder. Hopelijk zitten Zara en haar kindcollega’s snel weer in de schoolbanken!

 

Related Posts

One Comment

  1. dodo
    Posted 29/11/2011 at 13:21 | Permalink

    dit soort bedrijven luisteren pas als je ze pakt waar ze het gevoeligst zijn, de portemonee…verder hebben ze blijkbaar geen gevoelens meer….anders was het ruimschoots voldoende geweest om ze aan te spreken op hun gezond verstand.

    dus gewoon boycotten dit product.

One Trackback

  1. […] hetkanWel berichtte al eerder over de donkerbruine waarheid achter Nutella: Zara en haar leeftijdsgenoten plukken hazelnoten voor deze pastagigant. Volgens Rankabrand heeft Ferrero, de producent van Nutella , al afspraken gemaakt met zijn Turkse leveranciers over “het vermijden van alle vormen van kinderarbeid”. Maar praktijkonderzoek door filmmaker Mehmet Ülger wijst uit dat Zara nog steeds de boom in kan. Rankabrand vraagt consumenten daarom om Nutella een zetje in de rug te geven om papieren afspraken in de praktijk te brengen. Helpen kan via Twitter, Facebook en de goede oude email. […]