Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Sta jij stevig in je schoenen?

Lees ook ons persbericht!

Het reisverhaal van koe tot schoen

Je staat er niet altijd bij stil: die mooie schoenen die je in de winkel koopt, hebben een verhaal. Het begint bij de koe. Meestal zijn uit Brazilië, waar ze grazen op landbouwgrond waarvoor amazone bossen hebben moeten wijken. Transport verloopt vaak dieronwaardig en in de slachthuizen gaat het er bar en boos toe. De medewerkers op de ranch hebben het ook niet al te prettig. Behuizing in barakken gaan gepaard met mishandeling, foltering en zelfs moord.

Milieuschade en beroerde arbeidsomstandigheden

Vervolgens worden de koeienhuiden verscheept naar India of Bangladesh voor het looien en verven. De chemicaliën die daarbij worden gebruikt zijn funest voor het grondwater, waardoor de landbouw schade oploopt. Nog veel erger zijn de gevolgen voor de mensen die ermee moeten werken. Gezondheidsproblemen als schade aan luchtwegen, astma en huidaandoeningen, maar ook kanker, blindheid en zelfs de dood is het gevolg. Dan loop je toch niet echt lekker op die mooie schoenen.

Schoenmerken onder de loep

We onderzochten meer dan 70 populaire schoenen en sportschoenen merken op hun transparantie en prestatie op arbeid en milieu. Niet alleen op hun kantoren en winkels, maar juist ook op de plekken waar de eerdere fasen van schoenenproductie plaatsvinden. Een merk moet weten waar hij zijn materialen vandaan haalt en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. En consumenten moeten die informatie over een merk makkelijk kunnen vinden. Wij geven openheid van zaken zodat een verantwoorde koopkeus kan worden gemaakt.

Het kan wel

Gelukkig zijn er ook voorbeelden van merken die wel goed bezig zijn, zoals PUMA en Timberland. Maar we zijn kritisch over meer dan de helft van de onderzochte merken die helemaal niets communiceren. Dat kan echt niet meer. Vinden wij. Wat vind jij?

Achtergrond info
De Belgische consumentenbond Test Aankoop liet afgelopen voorjaar onderzoek doen naar de leder industrie in o.a. Brazilië. De Deense NGO DanWatch maakte deze reportage. De ILO schreef dit rapport over gedwongen arbeid. De campagne Stop Kinderarbeid liet onderzoek doen naar kinderarbeid binnen o.a. de Indiase leder en schoenenproductie. SOMO deed het onderzoek en bracht het rapport uit: “Waar de schoen wringt”. Greenpeace International bracht in 2009 het rapport “Slaughtering the Amazone” uit, over de massale ontbossing voor veeteelt.

Related Posts

2 Trackbacks

  1. […] Meer informatie over de erbarmelijke omstandigheden in de schoenenindustrie lees je in het artikel Hoe stevig sta jij in je schoenen?. De volledige ranking vind je hier. […]

  2. By Duurzame schoenen on 14/11/2012 at 13:22

    […] Rank a Brand heeft 72 schoenenmerken onderzocht op duurzaamheid. Zij keken naar de arbeidsomstandigheden en de effecten op het milieu en het klimaat tijdens de productie van de schoenen. Ruim de helft van de schoenenmerken communiceert niet helder over deze omstandigheden en effecten en veel merken krijgen dan ook een negatief koopadvies. Sommige merken, zoals Puma en Timberland zijn wel op de goede weg en krijgen het op één na hoogste label wat zij konden verdienen in het onderzoek. […]