Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Misleidende reacties kledingbedrijven

Na de EO uitzending Jij Bent Sterk van vorige week over de slechte werkomstandigheden in Cambodja, schreven ruim drieduizend consumenten een brief aan hun favoriete kledingmerk. De redactie kreeg antwoorden van 12 kledingmerken terug. Deze hebben wij voor de EO van commentaar voorzien, want er zaten genoeg  suggestieve, ongeloofwaardige en misleidende teksten bij. Zie hier het boekje “STERKE ANTWOORDEN?” (als ‘ie niet opent klik control+J).

Kaf en Koren
Wij proberen het kaf van het koren te scheiden met onze rankings. De brievenactie bevestigde onze ervaring weer eens: als een kledingbedrijf niet openlijk, dus via haar website communiceert over arbeidsomstandigheden, heeft het bedrijf daarover ook erg weinig concreets te melden. Laat je niet foppen en hou dus de hand op de knip bij die E-labels. Brieven schrijven kan overigens nog steeds, en wel hier!

 

Ter info, de brievenschrijvers hadden de volgende vragen:

– Voelt u zich verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden voor de arbeiders die uw kleding maken?
– Zo ja, wat doet u daar concreet aan en hoe controleert u of die maatregelen succesvol zijn?
– Wat verdient een arbeider gemiddeld in de fabrieken waar uw kleding wordt gemaakt en is dat een leefbaar loon?

 

Dan nog dit: onze activeiten voor verantwoorde kleding zijn mede mogelijk gemaakt door Hivos.

Related Posts