Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

De meest duurzame energieleveranciers 2014

Als je de energieleveranciers moet geloven dan zijn ze allemaal ontstellend groen. Echter, groene stroom is niet altijd even groen. Zo is het stoken van biomassa (bijv. bomen) theoretisch wel CO2 neutraal, maar gelijk zonde van die gekapte bossen, en bijstoken houdt grote kolencentrales in stand. En voor mega-waterkrachtcentrales worden grote lappen aan zuivere bergnatuur opgeofferd. De meest duurzame energiebronnen zijn windparken op zee en zonne-energie, volgens het rapport ‘Onderzoek Duurzaamheid Energieleveranciers‘ 2014, opgezet door 7 grote organisaties waaronder de Consumentenbond, Greenpeace en Hivos.

Daling Greenchoice
Welke energiemaatschappijen maken hun groene imagocampagne ook echt waar? De uitkomsten van het onderzoek zijn verrassend:
– De leveranciers van windenergie (Windunie en Raedthuys Energie) steken met kop en schouders boven het maaiveld uit.
Eneco staat boven de ooit zo donkergroene pionier Greenchoice… is Greenchoice nu lichtgroen geworden? Het lijkt daar inderdaad sterk op. Volgens de groene stroom checker zijn inderdaad niet alle Greenchoice producten even kosjer.

Kritiek
Atoomstroom staat weliswaar onderaan de lijst, maar haalt volgens het score-overzicht toch 35% van de punten..  is kernenergie dan toch 35% duurzaam? Curieus, omdat Greenpeace juist faliekant tegen elke vorm van kernenergie is. Ook de fossiele stokers zoals Essent, Delta en E.ON behalen bijna 40% van de score. Alsof kolen stoken dan ook wel een beetje meevalt… maar dat valt dus echt niet mee:
– Het onderzoek vermeldt niets over zogenaamde bloedkolen, doelend op de arbeiders die in Colombiase kolenmijnen volstrekt uitgebuit worden. Daar komen de meeste van onze kolen vandaan.
– Verder heeft expert Sible Schöne van Klimaatbureau HIER kritiek op het onderzoek van de 7 organisaties. Hij pleit dat stroom van Scandinavische waterkrachtcentrales zuivere greenwashing (lees ook hier) is en daarom veel lager gewaardeerd moet worden. En de bijstook van biomassa in kolencentrales is volgens hem juist wel effectief in het reduceren van CO2 emissies.

Ranking
Wij weten als geen ander dat je op elke manier van onderzoeken aanmerkingen kunt hebben, maar ook dat de voorlopers en achterblijvers zich meestal wel uitkristalliseren in de ranking. De resultaten van het onderzoek hebben we daarom overgenomen op onze website, met aftrek van de vreemde basisscore (35%) van de hekkensluiters. Atoomstroom krijgt bij ons zo een negatief koopadvies (E-label), net als de kolenreuzen. De Windunie en Raedthuys krijgen een A-label. De bijna-groene leveranciers zoals Eneco en Greenchoice krijgen een B-label: goed op weg, maar dus wel ruimte voor verbetering.

Als je wilt overstappen, gebruik dan onze lijst energieleveranciers (ook op onze app)! Maar kijk niet alleen naar de leverancier, kijk vooral ook goed naar welk stroomproduct je koopt. Daarvoor raden we dus de groene stroom checker aan. Daar zie je dat ook middenmoters en hekkensluiters uit dit onderzoek écht groene producten aanbieden.

Related Posts