Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Help. We willen eerlijke schoenen

Lees ook ons persbericht

Stel, u wilt eerlijke schoenen die nog eens leuk zijn ook. Gefeliciteerd, want dan bent u helemaal normaal. Vreemd genoeg laten de grote merken nauwelijks zien dat zij hun schoenen steeds eerlijker maken. Twee jaar geleden meldden we al de waslijst aan problemen in de productieketens, van kinderarbeid tot milieuvervuiling. Wie wil die ellende nu aan zijn voeten dragen? Eén jaar geleden constateerden we dat schoenenbedrijven er niet hard genoeg aan trekken. Vandaag is onze schoenen update 2015 uitgekomen. Merken zijn verder weggezakt in de lijst, ongeveer 80% krijgt nu een negatief koopadvies.

Wat gaat wel goed?
Er zijn lichtpunten: Timberland doet het nog steeds redelijk goed en laat vooral op de milieucriteria het goede voorbeeld zien. En grote merken als Geox, Invito en van Lier hebben aangekondigd om binnenkort met meer informatie op de proppen te komen. En dan is er nog altijd het sneakermerk Ethletic, dat laat zien hoe het wel kan.

Greenwashing alert!
Let op, bij merken die zich als ‘sociaal’ en ‘groen’ profileren, is het twijfelachtig of zij zich dat imago wel mogen aanmeten.  Ook ambachtelijke merken zoals van Bommel geven te weinig inzicht in de manier waarop wordt geproduceerd. En dat lijkt nu het grootste probleem: het gebrek aan openheid. Zo kun je als consument natuurlijk nooit een verantwoorde, goed onderbouwde keuze maken.

En nu?
Voor jou als consument met een sterke voorkeur voor eerlijke schoenen is het aanbod nog altijd schaars. Daarom is het goed om je favoriete merken steeds maar weer duidelijk te maken wat je wilt. Geef merken dus een zetje! En hou ook onze vriendinnen van de Shoestainable campagne in de gaten. Ze schopten het tot in de overlegkamer van de branche-organisatie, lees hier het verslag. Het kan niet anders, of er komt een moment dat de schoenenmerken grote stappen gaan zetten richting eerlijke schoenen. Wij blijven ze voor u in de gaten houden.

Wilt u dat wij ons blijven inzetten voor duurzame schoenen? STEUN RANK A BRAND!

Related Posts