Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Hoe groen zijn jouw favoriete chips?

Na de nieuwste beoordeling van de biersector is het de beurt aan de chipsmerken. Op feestjes wordt het al steeds eenvoudiger om een duurzaam biertje te drinken, maar een bakje chips in dezelfde staat blijkt een stuk lastiger. Daarom presenteert Rank a Brand hierbij de nieuwste beoordeling van de duurzaamheidsprestaties van bekende chipsmerken.

Wat maakt chips duurzaam? Er zijn verschillende aspecten waar Rank a Brand naar heeft gekeken. Zo hebben we onderzocht of de merken gebruikmaken van duurzame ingrediënten, zoals biologisch geteelde aardappelen en duurzame varianten van (of alternatieven voor) palmolie. Ook is gekeken naar het klimaatbeleid en het gebruik van duurzame energie. Tenslotte zijn we nagegaan hoe de merken presteren op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Chips_Ranking_2015_NL

Een lange weg te gaan
Het is opvallend dat geen van de merken die door Rank a Brand zijn onderzocht hoger scoort dan een D-label (15 tot 35% van het maximum aantal punten). Van de 17 punten die te behalen vielen, scoort het best presterende merk er slechts vier. Deze score geldt voor Doritos, Lay”s en Smiths, allen onderdeel van het Amerikaanse concern PepsiCo. De merken kregen punten voor een beleid om de CO2-uitstoot te beperken, voor het minimaliseren van afval en verpakkingen en het hebben van een gedragscode voor betere arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden.

Met drie punten halen Kettle en Pringles beide nog net een D-label. Pringles scoort punten vanwege het hebben van een klimaatbeleid, een Code of Conduct en het beperken van de afvalstroom. Kettle krijgt naast een punt voor een klimaatbeleid ook punten voor het gebruik van duurzamere olie en het hebben van een biologisch chipsmerk, met bijbehorende duurzamere ingrediënten. De andere drie merken die zijn onderzocht, Croky, Burts en Tyrrells, melden helemaal niets over hun duurzaamheidsprestaties en scoren daarmee het laagste E-label. We raden daarom aan met name deze merken voorlopig links te best online casino laten liggen.

Chips score card NL

Beperkt aantal merken
Natuurlijk is het zo dat er meer chipsmerken zijn dan de acht die we hebben onderzocht. Deze acht zijn echter de bekendste merken en worden dus het meest gegeten. Kleinere merken, zoals merken die in biologische supermarkten worden verkocht, kunnen zomaar beter scoren. Omdat Rank a Brand echter beperkt is in het aantal merken dat momenteel onderzocht kan worden, zijn deze merken vooralsnog buiten beschouwing gelaten.

Blijf je graag een van de hier beschreven chipsmerken eten, maar zie je dit merk liever wel duurzamer presteren, geef het merk dan een zetje! Dit kan door op de pagina van het merk rechtsboven op de link ‘geef dit merk een zetje’ te klikken.

Steun Rank a Brand
De volledige lijst met chipsmerken is te vinden op de overzichtspagina van de chipssector. Door op een merk te klikken vind je meer informatie over onze beoordeling.

Om ons assortiment onderzochte chips (en natuurlijk ook andere producten) uit te breiden, bijvoorbeeld door meer kleinere en specialistische merken toe te voegen, hebben we jouw steun nodig!

Related Posts

One Trackback

  1. […] blijkt uit onderzoek van merkenvergelijker […]