Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Hoe diervriendelijk zijn maaltijdboxen

Onlangs brachten Wakker Dier en Rank a Brand een rapport uit over de diervriendelijkheid van maaltijdboxen.

In totaal zijn 10 merken benaderd met de vraag een enquête in te vullen. We ontvingen van 9 merken een reactie. De enquête, samengesteld door Wakker Dier en Rank a Brand, test de diervriendelijkheid van het algemeen beleid en het assortiment rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, kippenvlees, zuivel, eieren en vis. Voor elk van deze productgroepen onderzochten we hoeveel procent voldoet aan de eisen van 1, 2 of 3 sterren Beter Leven, een keurmerk van de dierenbescherming. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het leven van de dieren is geweest. Indien minimaal 50% van het aanbod per productcategorie voldoet aan de eisen van het keurmerk, werden punten toegekend. Als 100% van het aanbod voldoet, kreeg een merk extra punten. De ingestuurde antwoorden zijn geverifieerd op de websites van de betreffende merken. Op basis van het percentage positieve antwoorden werd uiteindelijk een score berekend waarin we alleen de productcategorieën meerekenden die worden aangeboden door het betreffende bedrijf. Een hoge score betekent dat het bedrijf een diervriendelijk aanbod heeft.

WakkerDierRankaBrandReport2016

Beleid

Opvallend is dat alle merken, met uitzondering van Marley Spoon, een duurzaamheidsbeleid hebben gepubliceerd op hun website. De desbetreffende merken hebben bovendien een specifiek beleid met betrekking tot diervriendelijkheid. Een goed begin, maar slechts drie merken (Allerhande Box, Beebox en Beter Bio) hebben daadwerkelijk meetbare doelen gesteld en het resultaat daarvan op hun website kenbaar gemaakt. Vegetariërs kunnen terecht bij alle merken, behalve Allerhande Box en Mathijs Maaltijdbox.

Resultaat

De meest diervriendelijke verkoper van maaltijdboxen is Beter Bio. Het bedrijf verkoopt uitsluitend biologische producten en behaalde een totaal score van 100%. Andere merken met hoge scores zijn Beebox (95%), Willem&Drees (94%) en Heerlijk Eerlijk Box (76%). Beter Bio is het enige merk dat 100% biologische producten aanbiedt. Beebox verkoopt 100% biologisch vlees, eieren en zuivel, maar geen biologische (wel duurzame) vis. Willem&Drees kiest waar mogelijk voor biologische en duurzame landbouw. Heerlijk Eerlijk Box gaat voor 100% biologisch, tenzij een product niet biologisch verkrijgbaar is. Bovenstaande 4 merken behaalden met hun scores een A-label.
De Krat (66%) en Streekbox (58%) zijn goed op weg en scoren een B-label. Bij Mathijs Maaltijdbox (44%), Marley Spoon (42%), Allerhande Box (41%) en HelloFresh (37%) is er nog ruimte voor verbetering: zij doen het redelijk en krijgen een C-label. Geen van de merken ontving het D- of E-label.

WakkerDierRankaBrandReportScores2016

Steun Rank a Brand

Om ons werk te blijven verrichten hebben we jouw steun hard nodig. Naast je bijdrage als verantwoordelijke consument die bewuste aankoopkeuzen maakt met behulp van onze website, kan dit ook door ons financieel te ondersteunen of door als vrijwilliger mee te helpen met ons onderzoek. Vergeet ook niet ons te volgen op Facebook en Twitter of je op te geven voor onze nieuwsbrief op onze website om op de hoogte blijven van ons onderzoek naar de duurzaamheidsprestaties van bekende merken.

Related Posts