Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Kleine voorlopers en grote vervuilers in energieland

In oktober 2016 werd door de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE het ‘Onderzoek duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers’ gepresenteerd. Deze vier maatschappelijke organisaties hebben 34 stroomleveranciers onderzocht. Het onderzoek beoordeelt de duurzaamheid op vier cruciale bedrijfsonderdelen: investeringen, productie, inkoop en levering en geeft hiervoor cijfers van 1 tot 10. De leveranciers zijn op basis van het onderzoek in te delen in drie groepen: Voorlopers, Volgers en Vervuilers. Bij Rank a Brand hebben we van dit onderzoek de 30 leveranciers overgenomen die zich richten op huishoudens. Op deze manier willen we extra aandacht geven aan de voorlopers op het gebied van duurzame energie.

Een kleine stijging in duurzaamheid, maar Nederland loopt nog steeds achter

Het voorzichtig goede nieuws is dat de Nederlandse energieleveranciers gemiddeld beter presteren dan vorig jaar. Het gemiddelde rapportcijfer stijgt van een 5,4 naar een 5,6. Dit komt doordat de stroomproductie van alle onderzochte bedrijven gemiddeld schoner is geworden. Helaas gaat dit echter alleen over de productie op internationaal niveau; in Nederland zelf is de uitstoot van broeikasgassen het afgelopen jaar juist gestegen. De conclusie is daarom dat de duurzame stroomproductie van de onderzochte bedrijven internationaal gezien verbetert, maar dat Nederland achterloopt op deze ontwikkeling.

Meer duurzaam aanbod

Wat wel erg positief is, is dat het rapport een groei laat zien in het aantal zeer duurzame leveranciers. Ook al zijn deze bedrijven vaak nog erg klein, het betekent wel dat de consument een bredere keus heeft als het gaat om duurzame energie. Er zijn dit jaar tien leveranciers met een voldoende of hoger; in 2015 waren dat er nog acht. En niet alleen het aantal duurzame bedrijven is gegroeid. Ook het volume van de geleverde elektriciteit dat deze bedrijven vertegenwoordigen is sterk toegenomen. Samen leveren zij inmiddels een kwart van de Nederlandse stroom, terwijl dit vorig jaar nog ongeveer een vijfde was. Van deze voorlopers scoren vier bedrijven uitzonderlijk goed: DE Unie (10), Pure Energie (10), Qurrent (10) en Vandebron (9,6). Samen met Greenchoice (8,4) krijgen deze merken op Rank a Brand daarom de hoogste A-rating (topmerk!).

De grote vijf blijven achter

80% van de Nederlandse energielevering is in handen van vijf grote bedrijven: Essent (RWE), Nuon (Vattenfall), E.ON, Eneco en DELTA. Helaas scoort net als vorige jaar alleen Eneco een voldoende (7). Het bedrijf is zelfs gestegen in de ranking, dankzij een duurzamer beleid in de bedrijfsonderdelen productie, inkoop en levering. Hiermee verdient Eneco een B-rating. De andere vier scoren veel te laag, met als absoluut dieptepunt Essent met een 3, vertaald in de laagste rating op Rank a Brand, een E-rating. Deze vertaling heeft te maken met het weghalen van de basisscore uit het originele onderzoek. Meer uitleg over onze vertaling van de resultaten vind je in ons eerste blog over de energieleveranciers.

Ranglijst_WISE

De originele ranglijst uit het onderzoek van Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE.

De grote energiebedrijven veranderen langzaam. Waar kleinere stroomleveranciers soms van het ene op het volgende jaar grote stappen vooruit maken, zien we bij de grote bedrijven slechts kleine verschillen in de deelscores. Dit komt vooral doordat het bedrijfsonderdeel productie bij de reuzen zwaar telt. De bestaande productiecapaciteit is doorslaggevend voor de beoordeling in dit bedrijfsonderdeel en lijkt voor deze bedrijven het lastigst om snel te verduurzamen.

Het advies: stap over op de voorlopers en geef vervuilers een zetje

Het duurzame advies dat Rank a Brand meegeeft aan consumenten is: stap over op een van de voorlopers. Daarbij gaat de voorkeur uit naar een van de vier bedrijven die uitzonderlijk goed scoren: DE Unie, Pure Energie, Qurrent en Vandebron, of Greenchoice, de nummer vijf.

Via de energiecheck van Rank a Brand kan je bekijken hoe goed alle energieleveranciers presteren. Van 1 tot 11 november heeft milieuorganisatie WISE een overstap10daagse geïnitieerd. Als je via hun platform overstapt naar een van de voorlopers maak je bovendien kans op leuke prijzen. Als je toch om een bepaalde reden je stroom afneemt bij een van de grootste vervuilers, te weten Anode EnergieDGB Energie, Nuon, DELTA en met name Essent, stimuleer hen dan om het beter te gaan doen. Dit kun je doen door ze een bericht te sturen via hun pagina op onze website.

Steun Rank a Brand

Om ons werk te kunnen verrichten hebben we jouw steun hard nodig. Naast je bijdrage als verantwoordelijke consument die bewuste keuzes maakt met behulp van onze website, kan dit ook door ons financieel te ondersteunen, Vriend van Rank a Brand te worden of door als vrijwilliger mee te helpen met ons onderzoek. Volg het laatste nieuws over het onderzoek van Rank a Brand naar de duurzaamheidsprestaties van bekende merken via Facebook, Twitter, Instagram en Youtube en geef je op voor onze nieuwsbrief (rechtsboven op onze website).

Related Posts