Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Een gids voor verantwoorde kerstinkopen

Voor iedereen die kerst viert lijkt het vaak alsof december alweer voorbij is voor het goed en wel begonnen is. De maand schiet voorbij in een waas van planning en feestviering, terwijl je ondertussen ook nog bezig bent met het afronden van projecten op je werk om voluit te kunnen genieten van een welverdiende vakantie. En of je nou van winkelen houdt of niet, het zoeken naar cadeaus voor vrienden en geliefden kan gepaard gaan met de nodige stress. Helemaal als je de herkomst, de arbeidsomstandigheden van de arbeiders en de milieu-impact van deze cadeaus van belang vindt.

christmas_campaign_nl

Dit is precies de reden dat Rank a Brand in 2009 is opgericht. Juist tijdens de feestmaanden vormt de website van Rank a Brand het perfecte hulpmiddel voor drukke mensen die hun feestelijke cadeaubudget op een verantwoorde manier proberen te besteden.

Nu het aantal onderzochte merken op onze website de 750 is gepasseerd, leek het ons een goed moment om onze volgers een eenvoudige gids te bieden die veel tijd bespaart bij het uitzoeken van goede cadeaus. De merken die we opnemen in deze gids hebben allemaal tenminste het B-label behaald (goed op weg).

De gids
Onder mode, kleding & schoenen vind je duurzaamheidsinformatie van een groot aantal merken in deze branche. Van de honderden merken in deze sectoren haalt slechts één een A-label: Saint Basics. Saint Basics maakt ondergoed van biologisch katoen voor zowel mannen als vrouwen en biedt bovendien online cadeaubonnen aan; een ideaal last-minute cadeau!

Veel van de merken die een B-label behalen in deze sector, bieden kleding en andere eerlijke en milieuvriendelijke cadeaus, eenvoudig via hun website te bestellen.

Greenality verkoopt leuke herbruikbare kopjes van KeepCup, die uitstekend samengaan met A-labelkoffie of -thee van Hesselink, Peeze, Fair Trade Original, Redbeans of Café de Origen of van de Duitse merken GEPA of Lebensbaum. Vergeet daarbij ook niet een lekker stukje chocola van bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely, Fair Trade Original, Green & Black’s of Bio Plus.

Daarnaast zijn via Greenality creatief ontworpen glazen drinkflessen te vinden van Soulbottles, net als tassen, portemonnees, sokken en sieraden. People Tree is ook een goede bron voor accessoires (vooral voor vrouwen), zoals clutches, slippers en sieraden, of cadeaubonnen als het uitkiezen te lastig is!

Voor de uniekeling kun je terecht bij bleed voor een scala aan riemen gemaakt van kurk en bij recolution voor onder meer damesshirts met leuke, interessante designs.

De meeste merken die casual kleding verkopen, bieden daarnaast winteraccessoires als sjaals, mutsen, handschoenen en wanten, wat een uitstekend cadeau maakt voor alle leeftijden. Als je meer op zoek bent naar een cadeau voor een buitenmens, dan kun je altijd terecht bij Vaude.

Ook qua schattige kleding en accessoires voor baby’s en jonge kinderen is er genoeg te kiezen als je even over de grens kijkt. Voor zulke cadeaus kun je onder meer terecht bij Band of Rascals, Cotonea en hessnatur.

In de tweede helft van dit jaar hebben we cosmetica aan onze rankings toegevoegd. In deze sector zijn vijf merken te vinden die het op één na hoogste label behalen. Weleda en Dr Hauschka staan bovenaan, op de voet gevolgd door Sante, Logona en Self. Al deze merken hebben een overzicht van winkels op hun website waar hun producten te koop zijn.

Maar uiteraard geven we ons geld tijdens kerst niet alleen uit aan cadeaus. We geven en bezoeken ook feestjes, en die zijn natuurlijk niet compleet zonder eten, drinken en decoraties! Check dus voor het volstoppen van je winkelwagentje eerst even onze lijst met supermarkten en de net geüpdatete lijst van frisdrank– en biermerken. Als je meer informatie over de updates van deze sectoren wilt, scroll dan even naar beneden in onze blogposts.

En last but not least, voor milieuvriendelijke kerstdecoraties, zoals LED-verlichting, kaarsen en kerstboomversieringen, maar ook voor allerlei andere attributen als bakvormen, servies en inpakpapier, raden we de webshop van Waschbär aan.

Om door te gaan met ranken hebben we jouw steun nodig!
Rank a Brand is een volledig onafhankelijke non-profitorganisatie die draait op donaties van consumenten zoals jij, die onze visie delen voor een meer duurzame en eerlijke wereld. Als je een deel van je budget voor de feestdagen kan missen kunnen wij je actuele informatie blijven bieden over de duurzaamheid van honderden merken in mode, eten en drinken, elektronica, lichaamsverzorging en vele andere sectoren, en kunnen we de druk verhogen op merken om meer duurzaam, maatschappelijk verantwoord en transparant te worden.

Je kan ons op de volgende manieren steunen:

  • Word Vriend van Rank a Brand voor €25 per jaar en sluit je aan bij onze community van duurzame consumenten – klik op de link en vul het formulier in.
  • Maak een donatie over op onze bankrekening IBAN: NL43 TRIO 0390 2148 41, t.n.v. Rank a Brand, Amsterdam.

Sluit je aan bij ons team van vrijwilligers en help onze rankings up-to-date te houden. Kijk op de pagina ‘Help ons met onderzoek’ voor meer informatie.

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en LinkedIn voor updates over onze laatste rankings.

Deel dit bericht met je netwerk!

Related Posts