Hoe duurzaam zijn je favoriete merken?

Nieuws, blog en achtergronden over de duurzaamheid van merken

Duurzame thee: Hoe staat het daarmee?

Thee is, na water, de meest populaire drank ter wereld. En, als je het klaarmaakt zonder te veel water op te warmen, is thee ook een heel duurzaam drankje. Of dat zou het tenminste kunnen zijn.

Want verder moeten theebladeren ook op verantwoorde wijze worden ingekocht bij boeren, er moeten duurzame landbouwpraktijken worden gehanteerd, en thee moet ook milieubewust worden ingepakt. Dit is voor consumenten niet altijd eenvoudig vast te stellen, maar daar zijn wij natuurlijk voor.

In onze studie van meer dan een dozijn populaire Nederlands, Duitse en internationale theemerken hebben we aanzienlijke verschillen tussen merken gevonden. Koplopers zijn het Nederlandse merk Fairtrade Original (met een score van 14/19) samen met de Duitse merken Lebensbaum (16/19) en GEPA (13/19). Internationale merken, onder aanvoering van Lipton, Yogi Tea en Twinings, volgen op behoorlijke afstand (8/19 ).

Waar certificeringen zoals Fairtrade, Rainforest Alliance en Biologisch vroeger meer uitzondering dan regel waren, bemerkten we dat zulke certificeringen tegenwoordig de nieuwe standaard zijn. Inderdaad hebben veel merken zich tot doel gesteld om de komende paar jaar ongecertificeerde thee geheel uit de productie te nemen. Dat is een prachtige ontwikkeling.

Tegelijkertijd moeten we opmerken dat zulke certificeringen niet garanderen dat alle boeren daadwerkelijk voldoende loon krijgen of dat thee klimaatneutraal is geproduceerd. Hoewel de door ons best beoordeelde merken wel degelijk deze richting opgaan, heeft de theesector potentieel om veel verder te gaan. Dit komt niet alleen doordat zij in staat is om de levensstandaarden van ongeveer 8 miljoen Aziatische en Afrikaanse kleine boeren te verhogen. De theesector kan er door middel van duurzame landbouwpraktijken en composteerbaar verpakkingsmateriaal ook voor zorgen dat er bij het produceren van thee per saldo zelfs meer broeikasgassen in de bodem worden opgeslagen dan er worden uitgestoten.

Stel je dat eens voor: Het drinken van een kop thee zou dan niet langer je ecologische voetafdruk verhogen, maar in plaats daarvan betekenen dat je iets goeds doet voor de wereld!

Related Posts